Kegairahan kerajaan Malaysia melaksanakan GST telah memberi impak yang sangat besar kepada rakyat yang telah mengubah corak fenomena per...

GST Punca Majalah Anjung Seri Dan Jelita Gulung Tikar


Kegairahan kerajaan Malaysia melaksanakan GST telah memberi impak yang sangat besar kepada rakyat yang telah mengubah corak fenomena perbelanjaan seseorang. Perlaksanaan GST adalah bukti kegagalan pemimpin-pemimpin kerajaan yang bijak pandai mentadbir negara, rakyat pula yang terkena. Adanya GST, rakyat terpaksa bijak berbelanja dan hanya berbelanja pada yang perlu sahaja demi berjimat cermat dan menambah simpanan.
Apakah majalah Anjung Seri dan Jelita ini satu keperluan yang patut rakyat beli? Bagi aku tidak sama sekali kerana ia akan menambahkan lagi perbelanjaan aku jika aku tertarik sesuatu untuk membeli seperti apa yang terkandung didalam majalah tersebut. Lagi bagus membeli komik seperti Naruto atau One Piece kerana tiada kesan rantaian terhadap aku dalam nafsu berbelanja. Itu membuktikan GST telah berjaya mengurangkan tarikan kepada pembaca-pembaca meterialistik. Lihat sahaja reka bentuk dan hiasan ddalam majalah tersebut sudah tentu kosnya boleh mencecah puluhan ribu ringgit.
Sepatutnya sistem GST perlu dilaksankan lebih berperingkat dengan tidak mengenakan GST syaritkat_syarikat tempatan sekaligus memberi tumpuan kepada produk buatan anak malaysia bukannya produk-produk import dari luar negara. Itu namanya memajukan syarikat tempatan sekaligus mampu menaikkan ekonomi Malaysia.
Kalau korang ingin tahu banyak lagi negara yang tidak mengamalkan GST/VAT ini. Hanya negara-negara yang sakit setiap tahun ada defisit (tidak tahu mentadbir), kenaikan kadar inflasi, hutang negara yang tinggi dan kejatuhan nilai matawang akan mengamalkan sistem GST/VAT ini.Bilangan negara anggota PBB adalah 193 dan dari 193 hanya 40 negara tidak melaksanakan GST/VAT, anataranya seperti berikut:

No.
Region
No. of Country
1
Asean
-Brunei
-Myanmar
2
2
Asia
-Afghanistan
-Bahrain
-Bhutan
-Iraq
-Kuwait
-Maldives
-North Korea
-Oman
-Qatar
-Saudi Arabia
-Syria
-Timor Leste
-United Arab Emirates
-Yemen
14
3
Europe
-Andora
-San Marino
2
4
Oceania
-Kiribati
-Marshall Islands
-Micronesia
-Nauru
-Palau
-Solomon Islands
-Tuvalu
7
5
Africa
-Angola
-Comoros
-Djibouti
-Eritrea
-Liberia
-Libya
-Sao Tome and Principe
-Somalia
-South Sudan
-Swaziland
10
6
Caribbean, South, Central & North America
-Bahamas
-Cuba
-Saint Lucia
-Suriname
-United States of America
5

Perlu ingat, Negara Greece merupakan sebuah negara dalam benua eropah yang mengamalkan GST/VAT yang kini telah menghadapi masalah kewangan yang menunggu masa untuk muflis.Quote:
Jelita, Anjung Seri, Malaysian Business Gulung Tikar

PETALING JAYA: Syarikat penerbitan terawal negara, Berita Publishing Sdn Bhd menamatkan operasi empat majalahnya selepas mencatatkan jualan merudum terutama sejak pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Menyifatkan GST sebagai pembunuh utama operasi syarikat itu, Pengarah Eksekutifnya, Juhaidi Yean Abdullah berkata, majalah tidak lagi dijual, sebaliknya ia dipulangkan peniaga dalam kuantiti besar sejak April lalu.

"Bayangkan daripada 30,000 naskhah majalah yang diterbitkan, jumlah yang dipulangkan kepada kami mencecah 28,000, ia sama sekali tidak menguntungkan.

"Tiga faktor utama yang menyebabkan syarikat terpaksa mengambil keputusan menamatkan penerbitan majalah adalah saingan yang semakin hebat termasuk pengiklanan yang merosot, kesukaran mengekalkan kakitangan dan paling membunuh adalah GST," katanya ketika dihubungi mStar Online, Rabu.

Antara syarikat penerbitan tertua negara, Berita Publishing adalah penerbit majalah popular seperti Malaysian Business, Jelita, Anjung Seri dan Madam Chair.

Sejak ditubuhkan pada 1973, syarikat berkenaan melalui proses transformasi apabila bertukar milik daripada anak syarikat The New Straits Times Press (M) Bhd kemudiannya berpindah milik kepada Alaf Positif Sdn Bhd.

Menamatkan operasi majalah syarikat itu pada Selasa, jelas Juhaidi, langkah kerajaan mengenakan GST kepada penerbitan majalah memerlukan peniaga menaik taraf mesin juruwang selewat-lewatnya Oktober ini.

Bagaimanapun, katanya, sejak April lalu, pihaknya mendapati ramai peniaga tidak lagi menjual majalah kerana ada yang masih belum mengubah sistem pembayaran supaya seiring dengan pelaksanaan sistem percukaian baharu itu.

"Pembeli tidak puas hati apabila jumlah yang dibayar tidak sama dengan catatan pada resit yang dikeluarkan, dan kerana bimbang dikenakan tindakan pekedai mengambil jalan mudah dengan meletakkan majalah di bahagian bawah, bukannya di rak untuk menarik perhatian ramai," katanya.

Mengenai kakitangan syarikat, kata Junaidi lagi, seramai 50 pekerja berpengalaman - ada sesetengahnya sehingga 40 tahun dalam bidang masing-masing termasuk pemasaran, pengedaran, editorial dan pentadbiran - terpaksa diberhentikan.

"Sebagai majikan, kami tetap menjalankan tanggungjawab untuk memastikan kebajikan mereka terpelihara.

"Selain pampasan setimpal, syarikat juga mengeluarkan testimonial dan membantu mereka mendapatkan pekerjaan tetap," katanya sambil menambah ketika ini syarikat itu hanya mengekalkan baki 10 pekerja sahaja.

Bagaimanapun, Junaidi menegaskan syarikat itu tidak akan ditutup, sebaliknya akan memberi tumpuan kepada perniagaan penerbitan secara kontrak dan penerbitan lain.

Katanya, pihak syarikat bercadang menceburi bidang lain seperti perundingan, berdasarkan kepakaran serta pengalaman sedia ada.
Sumber dari: mstar