Kes mencuri wang dari mesin ATM sudah lama berlaku sejak dari zaman 90-an lagi. Pelbagai peringkat mesin ATM dinaik taraf bagi menghalan...

Gempar!! Lebih Setengah Juta Ringgit Lesap Mesin ATM Digodam

Mesin ATM Digodam

Kes mencuri wang dari mesin ATM sudah lama berlaku sejak dari zaman 90-an lagi. Pelbagai peringkat mesin ATM dinaik taraf bagi menghalang kes kecurian wang dari mesin ATM dari berlaku. Tidak mustahil jika sekeping kad ATM mampu diklon oleh mereka yang tidak bertanggungjawab dan sememangnya mereka ini pakar dalam selok-belok bagaimana operasi sesebuah mesin ATM itu berfungsi. Tetapi siapakah mereka ini yang mampu memanipulasikan mesin ATM untuk pengeluaran wang.?

Seperti video dibawah menunjukkan satu rakaman perhimpunan golongan penggodam yang begitu pakar dalam memanipulasikan mesin ATM bagi pengeluaran wang.Apa itu Black Hat?
Black Hat:
Penggodam topi hitam, kadang-kadang dipanggil "cracker", seseorang yang memecah keselamatan komputer tanpa kebenaran atau menggunakan teknologi (biasanya sebuah komputer, telefon, sistem atau rangkaian) untuk vandalisme, penipuan kad kredit, kecurian identiti, cetak rompak, atau jenis lain aktiviti yang menyalahi undang-undang.Biasanya mereka adalah bersalah di sisi undang2.Mereka mempunyai pengetahuan komputer yng baik dan menulis program komputer untuk melakukan penggodaman.

Apa itu White Hat?
White Hat:
Penggodam topi putih memecah masuk keselamatan komputer sebenarnya bukan berniat jahat, mereka sebenarnya menguji sistem keselamatan mereka sendiri. Jenis-hacker ini lebih suka menikmati pembelajaran dan bekerja dengan sistem komputer, dan seterusnya mendapat pemahaman yang lebih mendalam mengenai subjek. Orang seperti ini menggunakan kemahiran hacking mereka dengan cara yang sah, seperti menjadi perunding keselamatan.Mereka menulis program komputer untuk memastikan keselamatan komputer terjaga.

So apabila ada yang baik pasti ada sebaliknya. Golongan Black Hat sudah pasti musuh kepada White Hat. Black Hat akan cuba memecahkan kod sesuatu sistem sesebuah komputer manakala White Hat akan belajar dan membina benteng pertahanan sistem komputer. Dua golongan pakar komputer ini seperti minyak dengan air.

Mesin ATM Digodam

Tidak mustahil dengan teknologi sekarang ini sudah mampu untuk menggodam sebuah ATM hanya menggunakan telefon bimbit sahaja. Korang boleh click di sini>> http://www.deccanchronicle.com/140326/technology-latest/article/windows-xp-atms-being-hacked-simple-sms-symantec

Sejauh mana penaiktarafan dibuat untuk sesuatu sistem, pasti ada kelemahan dan jalan untuk ditembusi.
Quote:
KUALA LUMPUR: Sejumlah RM530,600 wang tunai di dua buah mesin juruwang automatik (ATM) sebuah bank yang sama di Johor dan Selangor lesap apabila mesin ATM itu digodam semalam yang dipercayai menggunakan sim kad telefon dan teknologi canggih.

Kejadian penggodaman mesin ATM itu merupakan jenayah pertama berlaku di negara ini selepas jenayah mencuri wang melalui pengklonan kad ATM berlaku sejak 1997 sehingga 2002.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya ACP Yahya Ramli ketika dihubungi Bernama berkata kejadian itu dipercayai dilakukan sindiket antarabangsa dari Amerika Latin yang melakukan pengeluaran beratus kali di kedua-dua mesin milik bank terbabit dalam tempoh sehari.

Beliau berkata kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 4 (1) Akta Jenayah Komputer 1997.

"Ini modus operandi pertama dilakukan seumpama ini. Suspek godam sistem tanpa perlu pecah mesin ATM untuk larikan wang," katanya.

Dalam kejadian pertama pada 9.48 pagi, seorang pengurus bank terbabit di cawangan Batu Pahat, Johor, mendapati mesin ATM bank itu tidak berfungsi dan mendapati wang di dalam mesin itu hilang.

Menurut polis Johor, berdasarkan sistem maklumat pengeluaran wang tunai RM50 sepatutnya berjumlah 5,103 keping tetapi baki sebenar di dalam mesin itu adalah sebanyak 27 keping.

"Mengesyaki sesuatu yang pelik pihak pengurus telah menghubungi polis dan hasil siasatan mendapati tiada kesan mesin tersebut diumpil," menurut sumber polis itu.

Katanya rakaman kamera litar tertutup di ATM itu mendapati terdapat tiga suspek berbangsa Amerika Latin, berumur dalam lingkungan 20 hingga 30 tahun, membuat pengeluaran berkenaan. Jumlah wang dikeluarkan mereka ialah RM265,000.

Beberapa jam kemudian pada hari yang sama, Yahya berkata modus operandi yang sama dilakukan di bank berkenaan di USJ Subang Jaya oleh dua suspek lelaki berbangsa Amerika Latin dengan membuat pengeluaran 137 kali secara bergilir-gilir pada 5.30 petang semalam.

Katanya pihak pengurusan bank mengesyaki kehilangan wang itu ketika memeriksa wang ATM tersebut dan polis percaya sindiket berkenaan menggunakan kad sim telefon dan sistem teknologi tinggi untuk menggodam mesin ATM itu bagi mengeluarkan wang.

Polis kini sedang berusaha mengesan suspek terbabit menerusi rakaman kamera litar tertutup bank terbabit.

Jenayah pengklonan kad ATM di negara ini berlaku ketika kad ATM dan kad kredit hanya menggunakan sistem pita magnetik di belakang kad.

Jenayah itu berjaya dihapuskan setelah Bank Negara menguatkuasakan penggunaan sistem cip dan pita magnetik pada setiap kad ATM dan kad kredit kepada setiap bank pada 2003.
Sumber dari: Astroawani