Perghh...memang terbaiklah..Manusia mana dalam dunia nie yang tidak mahukan emas, lebih-lebih lagi emas percuma pulak tu. Hanya perlu me...

Hadiah 1gram emas setiap 1kg kepada rakyat yang berjaya turunkan berat badan


Perghh...memang terbaiklah..Manusia mana dalam dunia nie yang tidak mahukan emas, lebih-lebih lagi emas percuma pulak tu. Hanya perlu mengurangkan berat badan untuk setiap kilo diberikan 1gram emas. Kalau berjaya kurangkan 10 kilogram dah dapat 10 gram emas dah..

Semua tahukan emas mahalkan..bila masa emas nak turun murah yer.. Jangan harap la nak buat program macam nie kat Malaysia yang tak seberapa mewah. Hanya tahu beri rakyatnya yang marhean digalakkan berhutang sana sini sampai keliling pingang. Mana mampu nak bagi emas, bagi beban sudah bulan-bulan menanggung.

Peserta-peserta yang menyahut cabaran emas

Quote:
Dubai hadiahkan emas kepada rakyat yang berjaya turunkan berat badan

DUBAI - Perbandaran Dubai menyediakan 2.8 juta dirham (RM2.43 juta) emas sebagai hadiah kepada peserta cabaran menurunkan berat badan. Ia merupakan inisiatif negara Teluk itu untuk memerangi obesiti.

Kempen 'Your Weight in Gold' menjanjikan satu gram (g) emas untuk setiap kilogram (kg) yang berjaya diturunkan dengan syarat minimum 2kg berjaya dikurangkan pada akhir bulan Ramadan, 16 Ogos lalu.

Seorang arkitek dari Syiria, Ahmad al-Sheikh, 27, merangkul hadiah utama sebanyak 63g emas bersamaan 10,048 dirham (RM8, 697) selepas berjaya mengurangkan 26kg berat badannya.

Sheikh yang seberat 146.7kg ketika menyertai pertandingan itu merupakan seorang daripada 2,648 pemenang yang turut menerima 16.82kg emas Khamis lalu.

"Saya sebenarnya mendaftarkan diri selepas 15 hari kempen itu berlangsung dan khuatir gagal kerana bermula agak lewat berbanding peserta lain," katanya kepada akhbar Gulf News.

Tempat kedua dan ketiga masing-masing menerima 23 dan 22kg emas.

Ketika Ramadan, kebanyakan Muslim menahan diri daripada makan, minum dan merokok antara waktu subuh sehingga matahari terbenam. Bagaimanapun selepas waktu malam, kebanyakan rakyat negara itu mengambil makanan secara berlebihan walaupun ia membahayakan kesihatan.

Kebanyakan negara-negara Teluk berhadapan berusaha mengekang masalah obesiti dalam kalangan rakyatnya. - AFP
Sumber dari: Kosmo

Kalaulah Malaysia boleh buat macaam nie sudah tentu aku akan masuk walaupun badan aku nie dah kurus. Mungkin pemimpin-pemimpin kita yang boroi,gemuk dan berjiwa rakyat akan turun bersama-sama menyahut cabaran.