Hilang aset bernilai RM 1.33 juta bagi polis ada suatu nilai yang biasa. Kalau nak cover balik kehilangan sampai berjuta tu, lepas nie b...

Audit dedah polis hilang aset RM1.33 juta

Hilang aset bernilai RM 1.33 juta bagi polis ada suatu nilai yang biasa. Kalau nak cover balik kehilangan sampai berjuta tu, lepas nie buatlah roadblock sana-sini untuk menulis surat cinta kepada pengguna jalan raya. Tidak apa rakyat sudi membantu.

Polis Malaysia memang cekap mengatasi isu jenayah, contohnya mencari bukti alat pembunuhan sampaikan dalam air pun boleh jumpa. Inikan pula 44 senjata api yang hilang seluruh Malaysia. Bagi aku satu peratus yang kecil, tak banyak mana pun. Mungkin ada kesilapan dari segi sistem rekod yang tidak di kemaskini.

Polis Malaysia memang berwibawa dan bersih dari apa jenis gejala, Ini telah diceritkan di dalam drama siri Gerak Khas, suka orang kampung menonton dengan penuh emosi  kehebatan pasukan polis menangani penjenayah. Inilah satu contoh yang baik daripada polis yang ditontonkan kepada masyarakat untuk memberikan presepsi yang positif.

Quote:
 KUALA LUMPUR - Laporan Ketua Audit Negara hari ini mendedahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) kehilangan aset bernilai RM1.33 juta, bermula 2010 hingga 2013.

Rekod Ketua Audit Negara menunjukkan PDRM kehilangan 309 unit aset meliputi gari, senjata api dan kenderaan.

Daripada jumlah itu, statistik kehilangan aset yang dikeluarkan Bahagian Pengurusan Aset, Jabatan Logistik PDRM mendapati, aset yang paling banyak hilang adalah gari dengan sejumlah 156 unit, diikuti senjata api dan kenderaan dengan masing-masing sebanyak 44 dan 29 unit.

"Pengauditan yang dijalankan mendapati secara keseluruhannya pengurusan aset di Ibu Pejabat PDRM dan tiga IPK yang diperiksa adalah kurang memuaskan.

"Pengurusan aset yang yang tidak teratur dan bersistematik boleh menyebabkan berlakunya kehilangan aset terutamanya senjata api dan gari yang boleh mengancam keselamatan awam," dedah laporan Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang.

Antara kelemahan yang ditemui audit berkenaan adalah kehilangan aset lewat dikesan; kelewatan melapor kehilangan kepada Ketua Jabatan dan Polis; Ketua Jabatan lewat menyediakan Laporan Awal Kehilangan Aset; Jawatankuasa Penyiasat Kes kehilangan aset lewat ditubuhkan; dan Jawatankuasa Kehilangan Aset lewat menyediakan Laporan Akhir.

Kelemahan lain termasuk soal pengurusan aset seperti Urus Setia Kehilangan dan Hapus Kira lewat mengambil tindakan susulan; kelewatan mengambil tindakan diperingkat kontinjen setelah kelulusan hapus kira oleh Kuasa Melulus; Kelewatan mengambil tindakan surcaj; tempat penyimpanan tidak selamat; dan ruang penyimpanan aset yang sempit dan terhad.

Sehubungan itu, pihak audit mengesyorkan agar pasukan PDRM memastikan pemeriksaan berkala dilaksanakan mengikut ketetapan supaya dapat mengesan kes kehilangan aset berkenaan.

"Memastikan pematuhan kepada penetapan norma masa proses kerja hapus kira aset supaya punca kehilangan dapat dikenal pasti segera.

"Memastikan kehilangan aset yang berpunca daripada kecurian, penipuan, atau kecuaian pegawai atau anggota dikenakan tindakan surcaj atau tatatertib supaya menjadi satu usaha pencegahan bagi mengawal kes kehilangan," syor laporan audit.
Sumber dari: Sinar