Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli berkata Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) perlu dihapuskan segera bagi mengelakka...

Rafizi : PTPTN Yang Akan Buat Negara Bankrap.Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli berkata Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) perlu dihapuskan segera bagi mengelakkan perbadanan tersebut membankrapkan negara.

Katanya PTPTN sehingga kini meminjam RM45 bilion daripada institusi kewangan, kebanyakannya daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Permodalan Nasional Berhad. Daripada jumlah itu, sebanyak RM30 bilion disalurkan untuk menyediakan pinjaman pendidikan tinggi.

Peningkatan sebanyak 11 peratus setahun itu, kata Rafizi, dijangka mencecah paras RM100 bilion pada 2022.

"Apabila ia berlaku, ia akan mula memberi impak kepada sistem kewangan kita. Maka apa akan berlaku? Kita terpaksa menyelamatkan PTPTN," katanya semalam.

Katanya, lebih baik tabung jika tabung tersebut dihapuskan sekarang dan hutang RM30 juta itu dibiayai semula dalam tempoh 20 tahun akan datang, berbanding jika negara menanggung beban hutang RM100 bilion itu di kemudian hari.

Tambahnya, PTPTN hanya berjaya memungut RM2 bilion hutang sejak ditubuhkan pada 1997.

Beliau membandingkan dengan perkembangan di Amerika Syarikat di mana kutipan semula bayaran hutang siswa adalah kecil, sehinggalah jumlah hutang siswa meningkat kepada USD1 trilion (kira-kira RM3.12 trilion) tahun lalu.

“Sangat besar sehingga kongres AS dan senat merangka tawaran dan perundangan baru untuk memaafkan hitang tersebut, tapi bukan kerana AS mahu mencontohi tindakan kita untuk memansuhkan PTPTN.

"Mereka sedar bahawa risiko paling besar kepada kestabilan kewangan mereka, selepas pinjaman rumah dan kad kredit sebenarnya adalah pinjaman siswa.

"Jika (siswa) tidak boleh biaya, ia akan menjatuhukan kesemuanya seperti gelembung aset 2008," katanya.

Bekas akauntan itu bercakap dalam satu sesi dialog di antara pemimpin PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kira-kira 200 orang anak muda di Bandar Utama, Selangor.

Sumber dari: Malaysiakini